Skövde

Nu skottas kommunens tak

Just nu jobbar 50 personer med att skotta tak på de äldreboenden, förskolor och skolor i kommunen, där läget är som mest akut.

På Svärtagårdsskolan i Skultorp är det helt öde. Grinden är förseglad med Securitastejp, och en skylt förkunnar att detta är förbjudet område.

Det enda som hörs är ljudet av snöskyfflar, från förskolan Solbackens tak, där fem personer jobbar med att skotta bort den halvmeterdjupa snön, bland dem Mats Andersson och Bengt Rosén.

– Det går bra, vädret är gott så det är skönt att vara ute. Det här brukar vi inte göra men det är krisläge idag. 

Många skolor håller stängt
Under dagen har 20 skolor och förskolor hållit helt stängda, och det är oklart när de kan öppna igen. Kommunens fastighetschef Ingemar Linusson säger att man betar av så fort man kan, och det är väldigt beroende av om det kommer mer snö framöver eller inte.

Det finns 32 fastigheter på listan över byggnader som är mest akut att skotta.

Först prioriteras äldreboenden och gruppboenden med gamla tak, de stängda förskolorna och efter det de stängda skolorna.

Hur lång tid det hela tar beror på om det kommer ytterligare snö. Mats Andersson och Bengt Rosén har ingen aning om hur länge de kommer att behövas som snöröjare, men det börjar redan kännas i kroppen.

– Det kommer nog att kännas imorgon.

Börjar ni tröttna på snön ?

– Nej, idag är ju en fin dag. Men det är klar att det räcker nu. Det tror jag de flesta tycker.

Efter klockan 18.00 kommer det att finnas information på kommunens hemsida, www.skovde.se om vilka skolor i Skövde som är fortsatt stängda under morgondagen. Samma information går också att få i kväll via kommunväxelns telefonsvarare, tel 0500- 49 80 00.

Marie Schnell Forkman
marie.schnell-forkman@sr.se