SKARABORG

Föräldrar kräver fetare mat

Ett föräldranätverk kräver nu fetare mat i skolorna. Under tisdagen träffade de kostchefer från hela Skaraborg för att få dem att ta in feta mejeriprodukter som alternativ till de lättprodukter som serveras idag.

– Vi tycker att våra barn mår bättre när de får mättande fetter som smör. Margariner kan till och med vara farligt för kroppen. Det kan orsaka allergier, säger Johanna Arvidsson som är med i nätverket Kostdemokrati Skövde.

Dietisten ser inga risker
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer är det lättmjölk och lättmargarin som ska serveras på skolorna. Lena Ljungkrona-Falk är dietist inom Barnhälsovården och hon ser inte några risker med att låta barnen att äta de har produkterna.

– Detta eftersom de här produkter inte är gjorda på några konstiga sätt. Standardmjölk och lättmjölk tillverkas på exakt samma sätt på mejerierna, säger Lena Ljungkrona-Falk.

"Det skulle bli väldigt svårhanterligt"
I Skövde kommun följer skolmaten de riktlinjer som Livsmedelsverkets satt upp. Skolförvaltningens kostchef Eva Sundberg anser att de där har kunskap att avgöra vad som är bäst för barn och ungdomar. Att servera feta produkter som alternativ tror Eva Sunberg blir svårt.

– Vi har inte förvaringsmöjligheter till detta. Det blir även en svår situation om varje förskolebarn ska välja vilken mjölksort de ska ha. I praktiken blir det väldigt svårhanterligt, säger Eva Sundberg.

Amalia Djurberg
amalia.djurberg@sr.se