SKÖVDE

Studenterna lämnar ny utbildning

Efter endast en termin finns det bara kvar fem studenter på den nya laborantutbildningen vid Högskolan i Skövde.

Trots ett stort behov av akademiker har livsmedelsbranschen misslyckats med att locka välutbildad personal säger Gunnar Malmfors, som är före detta programansvarig för livsmedelsingenjörsutbildningen på SLU i Skara.

– Jag tycker inte att livsmedelsföretagen har varit tillräckligt på alerten vad gäller kompetensförsörjning till sin egen industri. Man har heller inte jobbat tillräckligt bra med attraktionskraften.

Företagen behöver förändras
Avhoppen från Skövdes och SLU:s laborantutbildning, från 15 intagna till idag 5 studerande, talar sitt tydliga språk. Unga vill inte arbeta inom livsmedelsbranschen, menar Gunnar Malmfors.

Han säger att det framför allt är de stora livsmedelsföretagen som behöver förändras. Han säger att det finns chefer som avancerat utan någon utbildning i ekonomi och ledarskap.

– Det handlar framför allt om produktionen. Man frågar sig inte, "kan man göra så här istället". Man bara kör på.

"Det behövs en dokusåpa"
När branschfolk igår diskuterade statusen inom livsmedel vid högskolan i Skövde, hördes tankar om en negativ mediabild där fusk är påstående som förknippas med maten i affären.

– Ska man vara helt krass skulle vi behöva fler dataspel och fler dokusåpor med inriktning på livsmedel. Vi är för långt ifrån maten idag, det finns inte nära oss, säger Anna-Karin Hallgren är informatör på SLU.

Har ni en förtroendekris?

– Ja, det tycker jag verkligen man kan säga.

I livsmedelsbranschen är två procent akademiker, att jämföra med verkstatsindustrins 10 procent. Lönsamheten försämras och fler livsmedelsföretag kommer säljas till utlandet, precis som i fallet med Scan, tror Gunnar Malmfors.

– Det finns flera företag som kan befinna sig i samma situation snart, om man inte förbättra kompetensen.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".