SKARABORG

Fler kontroller ska sälja griskött

Öppnare gårdar och fler häloskontroller av grisarna. Det är ett framtidskoncept för att förbättra bilden av grisproducenterna efter Djurrättsalliansens avslöjanden i höstas om vanvårdade grisar hos svenska lantbrukare.

Det hela är en bra idé tycker Ingemar Gunnarsson som är grisproducent från Edsvära.

– Vi har inget emot att bli kontrollerade. Det ligger i vårt eget intresse att vi sköter grisarna annars så har vi ingen möjlighet att tjäna pengar på dem.

Säljer sämre efter avslöjanden
Ingemar Gunnarssons gård producerar 14 500 slaktgrisar varje år - innan jul rullade verksamheten på men därefter har han märkt en tydlig skillnad.

Konsumenterna köper inte griskött lika ofta vilket har gjort att det finns två till tre veckors överskott på grisar hos honom. Detta efter att bilderna på vanvårdade svin började cirkulera i slutet av förra året.

Därför kommer nu Jordbruksverket i mars göra tätare besök med veterinärer på större grisgårdar. Från var åttonde till var femte vecka där de gör en hälsodeklaration.

"Viktigt med förtroendet"
– Det är viktigt att det finns ett högt förtroende för hur det ser ut i grisstallarna, säger Mats Persson som är generaldirektör på Jordbruksverket.

Enligt Mats Persson skulle också öppnare gårdar där konsumenterna bjuds in minska misstänksamheten från konsumenterna.

En idé som Ingemar Gunnarsson ställer sig bakom.

– Ju mer konsumenten vet om hur djuren har det ju bättre är det. Vet konsumenten om hur det verkligen ser ut är det bra för oss.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se