Läsombud Susanne Sandberg läser högt på lässtafetten. Foto Amalia Djurberg/SR Skaraborg.
SKÖVDE

Lättlästa böcker för vuxna

I fredags hölls en lässtafett på stadsbiblioteket i Skövde för att uppmärksamma lättläst litteratur.

Thomas Eriksen jobbar som informatör på Centrum för lättläst. Han berättar att det inte är så stor skillnad på en bok som skrivits om till lättläst och dess original.

– Texten och storyn är bearbetad. Men hela originalbokens mening ska finnas med. Man får inte missa något som författaren velat få med i sin bok.

"Man vill läsa mer än barnböcker"
Kort sagt kan man säga att lättläst är böcker som skrivits på ett sätt som gör dem lätta att läsa och förstå. Några som flitigt använder sig av dem är handikappavdelningen i Skövde kommun som läser för sina brukare. Ann Zackrisson är fritidsansvarig på avdelningen för funktionshindrade och hon berättar hur det gick till innan man hade tillgång till den här litteraturen.

– Man har ofta läst barnböcker för vuxna personer. Vi tror att man kanske vill lyssna på alla böcker som finns. Inte bara barnböcker, säger Ann Zackrisson.

Amalia Djurberg
amalia.djurberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista