FALKÖPING

Kvarglömd konduktör

Det är inte bara snö och is som ställer till det för SJ. I Bankeryd blev en konduktör ifrånkörd och lokföraren utelåst.

Det var på tåget mellan Nässjö och Falköping som dramat utspelade sig. Efter stoppet i Bankeryd fick föraren klarsignal att alla var med och dörrarna låstes. Men så var inte fallet.

En snopen konduktör stod kvar på perrongen och fick se aktern på hans arbetsplats försvinna. Han rev snabbt upp mobilen och ringde föraren och förklarade vad som hänt.

Lokföraren tog i sin tur kontakt med trafikledningen som gav honom tillstånd att backa tillbaka 1,5 kilometer för att plocka upp konduktören. Därför gick han igenom tåget för att sätta sig i förarstolen i andra änden. Problemet var att det var låst.

Han gick då fram igen för att hämta nycklarna där, eftersom dessa även passar till den bakre förarhytten. Men nycklarna satt på insidan av dörren som - just det - hade gått igen och låsts. Nu fanns det reservnycklar att tillgå - i fickan på den akterseglade konduktören. Så i stället för att bli hämtad fick han snällt pulsa iväg i snön längs rälsen.

Passagerarna var på gott humör, trots att tåget stod stilla i 45 minuter. Lokföraren fick till och med applåder när det rullade vidare, skriver Jönköpings-Posten.