Lidköping

LO-kvinna misstänkt sedan december

Redan i slutet av december började man upptäcka att allt inte stod rätt till med ekonomin i LO-distriktet Lidköping. Nu är LO-fackens och Kommunals ordförande i Lidköping, Ulrika Lidberg, polisanmäld misstänkt för att ha stulit stora summor pengar.

Stora summor pengar har försvunnit, och när LO-facket tittade närmare på saken upptäckte man en hel del märkligheter. Flera kontouttag och överföringar från LO-facket i Lidköping som har gått rakt in på Ulrika Lidbergs konto mellan åren 2007 och 2009 saknar förklaring.

– Det finns både direkta kontantutag ifrån bank och det finns överföringar från konto till konto som är gjorda, som vi inte har fått någon rimlig förklaring till, säger ombudsmannen Krister Andersson.

LO har lämnat över ärendet till polisen.

– Nu är det upp till dem att utreda, sådana resurser har inte vi. Vi har ju ställt frågor om hur det kan ha gått till, men eftersom vi inte har fått några svar måste vi göra så här.

Mycket ovanligt
Krister Andersson konstaterar att det hela är mycket ovanligt.

– Jag har jobbat som LO-ombudsman i över 20 år och inte varit med om något liknande.

Det tog lång tid innan det hela upptäcktes.

– Verksamheten har rullat på. Det har funnits aktivitet under åren och tyvärr har det här kunnat ske parallellt och inte upptäckas förrän i ett alldeles för långt gånget skede, säger Krister Andersson.

Ulrika Lidberg har lämnat sina LO-uppdrag, och under dagen meddelade hon att hon även avsäger sig sina politiska uppdrag i kommunfullmäktige och socialnämnden i Lidköping.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista