Karlsborg

Alliansen vill öppna Karlsborgsbanan

Järnvägssträckan Karlsborgsbanan bör tas i bruk. Det har den borgerliga Alliansen i Karlsborg kommit fram till.

De borgerliga partierna i Karlsborgs kommun har slagit sig ihop med riksdagslademöterna Ulrika Carlsson och Lars Elinderson och skriver nu till Näringsdepartementet om att Karlsborgsbanan återigen ska tas i bruk.

Det har inte gått persontåg på Karlsborgsbanan sedan 1986, och i december 2008 beslutade Banverket att sträckan Karlsborg-Tibro definitivt skulle läggas ned och att allt underhåll på sträckan Tibro-Skövde skulle upphöra.

Ekonomiskt försvarbart
Men de borgerliga politikerna hävdar att grunden för det beslutet var utredningar som gjordes på 1980-talet. Tiderna har förändrats sedan dess och det är ekonomiskt försvarbart att åter öppna banan, menar de.

Det skulle till och med löna sig för staten att göra investeringar, skriver politikerna och pekar bland annat på att boende i den här delen av Skaraborg efter en knapp halvtimmes tågresa till Skövde kan pendla till jobb i både Stockholm och Göteborg med X2000.

I sitt brev till Näringsdepartementet skriver de också att turismen främjas av regelbunden tågtrafik och att koldioxidutsläppen skulle minska.

Anna Nyberg
anna.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista