Idag var det fest på rektorns kontor. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg
Högskolan i Skövde

Får tillbaka viktig utbildning

Uppdaterad 16:25
Högskolan i Skövde kan åter börja utbilda sjuksköterskor, efter att skolan nu får tillbaka examensrätten. I december 2008 underkände Högskoleverket utbildningen, bland annat för att lärarnas utbildningsnivå var för låg.

Det senaste året har högskolan rekryterat nya lärare och förnyat utbildningen. Därmed gav Högskoleverket i dag klartecken till att högskolan i Skövde åter får utbilda och examinera sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.

– Det finns all anledning att fira idag, säger Johan Almer, prefekt för institutionen för vård och natur

Högskolan i Skövde kommer åter att ta in studenter på sjuksköterskeutbildningarna från i höst.

Stor press det senaste året
Pressen för att återfå utbildningen under året har varit stor, men idag kallar högskoleverket förutsättningarna för utbildningen mycket tillfredsställande.

Men enligt studenterna själva så finns det trots glädjebeskedet en del kvar att jobba på. Det säger Sara Malmros, som läser fjärde terminen i Skövde och har tyckt att det varit jobbigt att vara student just där.

– Det är klart att det har varit en spänd stämning. Vi har ju känt av det lite från och till, med låg kvalité på föreläsar och upprepade föreläsningar på grund av brist på kommunikation mellan lärarna.

Hoppas på högra kvalitét
Nu ser hon med tillförsikt på framtiden.

– Jag tycker det är jätteroligt att vi har fått tillbaka examensrätten idag, och vi hoppas ju att kvalitén stannar och även höjs lite mer.

Även sjuksköterskeutbildningarna vid Karolinska institutet i Stockholm och Uppsala universitet underkändes 2008, men de får också tillbaka sin examensrätt nu.

Johan Almer hoppas att examensrätten nu kommer att finnas kvar i Skövde.

– Den kommer att finnas kvar här för avsevärd framtid. För alltid, hoppas jag.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista