Martin har varit hemlös, och vet hur svårt det kan vara att få bostad. Foto: Linnéa Frimodig/SR Skaraborg
Falköping

Allt fler nekas att hyra bostad

Uppdaterad 16:34
Det har blivit tuffare för människor med betalningsanmärkningar att hyra bostad. I Falköping tvingas allt fler gå till kommunen för att få hjälp med hyreskontrakt.

Ju färre lediga lägenheter, desto svårare blir det för den som har en betalningsanmärkning att få ett eget förstahandskontrakt på en lägenhet.

– Det ser jag överlag. Det gäller inte bara våran kommun, men när vi har väldigt få lediga lägenheter blir det ju tuffare för de som har anmärkningar, säger Susanne Larsson, socialnämndens ordförande i Falköping.

På Falköpings kommun märker man att allt fler behöver hjälp med en borgensman för att få hyra en lägenhet. Kommunen står för kontraktet, men hyresgästen står själv för kostnaderna. Utan en borgenär vill hyresvärdarna inte hyra ut om det finns betalningsanmärkningar.

Vet hur svårt det kan vara
Martin har varit hemlös, men har nu en egen bostad. Han vet hur svårt det kan vara att få en lägenhet och känner flera hemlösa missbrukare som inte inte får någon även om de backas upp av socialen.

– Trots att de har soc och gode män och folk omkring sig som ställer upp så är det jobbigt ändå att få bostad. Det har hårdnat. Hyresvärdarna har råd att vara tuffa.

Höga krav på hyresgästen
När allt färre lägenheter står tomma kan hyresvärden också ställa höga krav på hyresgästen. Onödigt höga, tycker Susanne Larsson.

– Man kan väl önska ibland att om någon har visat att man har klarat att ha ett andrahandskontrakt under lång tid, att man faktiskt får en chans att få ett eget kontrakt.

Thomas Ekberg, VD på Falköpings hyresbostäder, håller med om att det är tuffare att få en lägenhet idag när det är ont om dem.

– Det man tittar på är ju betalningsförmågan till hyran, och där ser vi ju då hur folk har skött sig under ganska lång tid. Finns det då anmärkningar på framför allt boende vill vi nog kräva en borgen för att hyra lägenhet.

Finns nästan inga tomma lägenheter
Han ser också att det är fler som behöver borgensman i dag än tidigare, bland annat på grund av att det idag i stort sett inte finns några lediga lägenheter.

– Jag tror att det är så att samhället har blivit tuffare på många sätt. Sen är det ju det att det har blivit mycket belagt, det är inte så många år sedan vi hade gott om tomma lägenheter och då märkte man inte av sådana här frågor på samma sätt.

Om flera personer är intresserade av en lägenhet hamnar ofta de med betalningsanmärkningar sist i kön.

– Det blir ju oftast den som har bäst ekonomi som har möjlighet att hyra direkt, än att man ska gå den långa vägen via borgen och kommun och annat, säger Thomas Ekberg.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista