Scilla har krupit upp hos Bengt. Kristina Nilsson Lindström tittar på. Foto: Annika Andersson/SR Skaraborg
Skara

Hundar piggar upp dementa

Att umgås med hundar kan vara betydelsefullt för äldre och dementa personer. Det har man fått erfara på Malmgårdens äldreboende i Skara, där de två hundarna Scilla och Anne jobbar på dagvården.

De båda hundarna är under utbildning, och ska diplomeras till vårdhundar i helgen. 

Enhetschef Kristina Nilsson Lindström är även hundförare, hennes 7-åriga Scilla har varit med på jobbet sedan hon bara var åtta veckor.

-Hundar i vården kan ha stor nytta för personer som har problem med minnet pch problem med sina känslor. De kan locka fram positiva egenskaper och när vi vill få hjälp och stöd så tar vi fram en hund helt enkelt, säger Kristina Nilsson Lindström.

Följer med till doktorn
Scillas jobb är att umgås med folk på dagvården, men hon kan också få speciella uppdrag, som att hjälpa till att lugna ner patienten när doktorn kommer på besök.

- Det kan vara förutsättningen för att doktorn kommer nära.

Sjuksköterskan Åsa Holmberg kan ordinera umgänge med hund av olika anledningar.

-Till exempel om man vill öka det sociala samspelet, få igång kommunikationen.

Väcker minnen till liv
Hunden kan också väcka minnen hos dementa personer.

- De flesta har ju haft någon kontakt med djur någon gång i sitt liv. En del kommer ju från lantbruket till och med och har levt med djur hela livet, säger Åsa Holmberg.

Annika Andersson
annika.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista