IF Metalls ordförande Björn Lugn vid Volvo Personvagnar i Floby har inte fått någon information om planerna på de nya lättare bromsskivorna. Foto: Kjell Claeson/SR Skaraborg
Floby

Hemliga planer ska rädda Volvofabrik

Volvo Personvagnar planerar att bygga ett nytt aluminiumgjuteri vid sin fabrik i Floby utanför Falköping, en storsatsning som på sikt kan trygga jobben vid fabriken. Men planerna omgärdas av det största hemlighetsmakeri.

Det är bilindustrins strävan efter lättare bilar, som släpper ut mindre klimatpåverkande avgaser och förbrukar mindre bränsle, som ligger bakom planerna på ett aluminiumgjuteri.

Aluminiumet ska ersätta gjutjärnet i bromsskivor till personbilar för att få ned vikten. Det handlar om att profilera Flobyfabriken, och Volvo som en tillverkare av miljöbilar.

Locket på
Hemliga tester pågår redan i fabriken i Floby med att lägga på aluminiumet en kemisk ytbeläggning för att göra det starkare, och tåla friktion och värmeutveckling bättre.Men enligt fabriksledningen får ingen uttala sig om planerna, ett beslut som tagits av högsta ledningen i Volvo Personvagnar.

Orsaken är sannolikt att Volvo vill få en ledande position i världen vad gäller bromsskivor i aluminium.

Kan växa
Det kan ge möjligheter till försäljning av de nya bromsskivorna inte bara till ägaren Ford och Volvo Personvagnars bilar, utan också till andra biltillverkare. Länsstyrelsen gav nyligen tillstånd till det nya aluminiumgjuteriet, som får gjuta upp till 15 000 ton om året.

Hur mycket investeringen handlar om i pengar kan ingen i dag säga, och inte hur många jobb den eventuellt kan ge.

Säkrar jobb
För Flobyfabriken innebär troligen en satsning på aluminium att jobben blir säkrare eftersom det anses lättare att flytta den nuvarande produktionen med gjutjärn till ett lågkostnadsland.

Eftersom Ford är på väg att sälja Volvo till kinesiska Geely så tror Volvoledningen att en byggstart kan ske tidigast år 2012.

I dag jobbar runt 450 anställda i Floby.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista