1 av 2
Kvinnan hittades svårt skadad i ett dike utanför sitt hem och avled sedan. Foto: Pernilla Wadebäck /SR Skaraborg (arkiv)
2 av 2
Mannens advokat Peter Falck säger att domen var väntad. Foto: Marie Schnell Forkman/SR Skaraborg.
TIBRO

Fängelse för dödsmisshandel

Göta Hovrätt fastställer domen mot den 40-årige man som misshandlade sin sambo till döds utanför familjens villa i Tibro för ett år sedan.

Mannen dömdes i tingsrätten till fem års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Åklagaren överklagade och krävde längre straff medan mannen ansåg att det skulle vara kortare. Men även hovrätten anser alltså att mannen ska dömas till fem års fängelse.

Mannens advokat Peter Falck säger att domen var väntad.

Slog henne med ett verktyg
Det var i februari förra året som en 46-årig kvinna hittades livlös utanför familjens hus. Det var hennes sambo som ringde och larmade polisen om att han hade upptäckt henne där och att hon måste ha överfallits av någon okänd person.

Men dagen efter greps sambon och två dagar senare erkände han. Det kom fram att han hade följt efter kvinnan ut när hon skulle hämta matvaror i bilen efter att ha varit och handlat. Först slog han henne i huvudet med en hylsnyckel sedan slog han henne upprepade gånger och när hon fallit omkull fortsatte han slå och ta strypgrepp på henne. Kvinnan kvävdes till döds, förmodligen på grund av hans tyngd när han satt på henne.

Iscensatte överfall
Efter dådet försökte mannen iscensätta att hon överfallits av någon okänd person, istället för att direkt ringa ambulans. Mannen berättade i förhör om hur han varit rädd att sambon skulle lämna honom, eftersom hon misstänkte att han var otrogen.

Mannen dömdes i tingsrätten till fem års fängelse för grov misshandel och grovt vållande till annans död. Han ska också betala 50 000 kronor vardera till kvinnans anhöriga, ett skadestånd som även hovrätten fastställer.

Fortfarende en fri man
Mannen har varit på fri fot efter rättegången i tingsrätten i somras och hovrätten gör bedömningen att han kan fortsätta vara på fri fot tills domen träder i kraft.

Advokat Peter Falck har varit i kontakt med sin klient under dagen.

– Mannen har jag varit i kontakt med som hastigast så han vet utgången av domen. Han vill så snabbt som möjligt avtjäna straffet och kunna lägga detta bakom sig, säger Peter Falck.

Marie Schnell Forkman
marie.schnell-forkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista