I Skaraborg ska ungefär 600 personer försöka ta steget från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
SKÖVDE

Sjukskrivna oroas för framtiden

Två månader har nu gått sedan regeringens kritiserade sjukförsäkringsreform startade. Arbetsförmedlingen i Skövde har fått utöka, från två till fyra handläggare, för att hinna med de sjukskrivna som slussades över från Försäkringskassan.

– Många som kommer hit är väldigt nervösa. Det undrar "vad är det här?" Men oftast går de härifrån lättade när vi gjort en planering för att hjälpa dem åter till arbetslivet, säger Lars-Ove Källman som är handläggare på Arbetsförmedlingen.

– Vad har de för farhågor?

– De undrar vad det är de kommer till. De har lyssnat på debatter i tv och politiker som pratar.

"Alla är inte redo"
I Skaraborg handlar det om ungefär 600 personer som ska försöka ta steget från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen, för att på sikt börja jobba igen.

Oppositionen har varit kritisk, man anklagar regeringen att jaga statistik och att sjukskrivna tvingas in på arbetsmarknaden.

– Är de redo att börja jobba?

– Alla är det inte det. Det finns ingen mall för detta jobbet. Vi tittar på nuläget och framåt och det kan vara om en vecka eller det kan vara om tre år som man är redo för att arbeta igen, säger Lars-Ove Källman 

Regeringen försvarar reformen
Socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) besökte idag Arbetsförmedlingen i Skövde och Falköping. Regeringen försvarar reformen med att de sjukskrivna blivit bortglömda men nu sedda igen. Samtidigt medger Husmark Pehrsson att regeringen inte varit tillräckligt tydliga i hur människor påverkas.

– Är man sjuk eller hälsotillståndet kan förvärras, eller man har en psykisk sjukdom, då ska man inte ens gå över till Arbetsförmedlingen. Då ska man ha kvar en sjukpenning på obegränsad tid till man är frisk nog att gå tillbaka, säger Socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M).

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista