1 av 2
Panelen samlad i Lidköping. Foto: Lisa Andersson/SR Skaraborg
2 av 2
Föräldern Christina Erlandsson talar inför panelen. Foto: Lisa Andersson/SR Skaraborg.
LIDKÖPING

Adhd-drabbade vill ha stödperson

Många föräldrar till barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som till exempel adhd, upplever stora svårigheter när det gäller kontakten med olika myndigheter. Nu vill familjerna ha en särskild samordnare som stöd.

I veckan arrangerade föreningen Compassen i Lidköping en paneldebatt med kommunens politiker. Alla föräldrar som var där vittnade om att det är oerhört svårt att veta vilken hjälp man som förälder har rätt till.

Eftersom det inte finns någon samordnare på Lidköpings kommun, så är det upp till föräldrarna att på egen hand försöka hitta rätt personer. Nu kräver föräldrarna att kommunen tillsätter en samordnare som stöd för familjerna.

Stor tillgång för familjerna
Christina Erlandsson, är en förälder som kämpat i många år för att få hjälp till sin son som har diagnosen adhd. Hon tror att en stödperson skulle göra stor skillnad för många familjer.

– När man har fått en diagnos på sitt barn så tror man att "åh, nu öppnar sig himlen, nu får jag all hjälp jag behöver." I själva verket är det då man får börja kämpa!

Christina Erlandsson berättar att familjerna måste hålla kontakten med många olika myndigheter och vårdinrättningar för att få rätt stöd till sitt barn. Det kan gälla till exempel primärvård, neuropsykiatri och habilitering.

– Det finns otroligt många människor som kan bli involverade i ett enda barn. Och man behöver mycket hjälp och stöd och svar på frågor.

Sjukskriven av arbetsbördan
Det är inte ovanligt att föräldrar till barn med adhd blir sjukskrivna under långa perioder för att de helt enkelt inte mäktar med arbetet som krävs för att få vardagen kring barnet att fungera.

2003 gjorde Compassen en undersökning bland sina medlemmar. Det visade sig då att ett 70-tal av 90 tillfrågade föräldrar hade varit sjukskrivna.

– De var sjukskrivna 105 år tillsammans under en femårsperiod! Det var många som gått in i väggen.

Politiker lovar att lyfta frågan
Socialdemokraternas Mario Melani var på plats för att lyssna till föräldrarna under veckans debatt.

– Det anhörigstöd som föräldrar har rätt till tycks vara omgivet av mycket byråkrati och krångligheter. Det är något jag kommer att ta upp i fullmäktige och i min partigrupp, säger Mario Melani.

Med på mötet fanns även Göran Larsson från Miljöpartiet i Lidköping. Han säger att han kommer ta med frågan till Hälso- och sjukvårdsnämnden i västra Skaraborg.

– Föräldrarna mår dåligt. Självklart har vi ett stort politiskt ansvar här, säger miljöpartisten Göran Larsson.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista