BVC diskuterar matvanor med föräldrar. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
SKARABORG

Antalet feta barn har halverats

Antalet barn som lider av fetma har halverats i flera kommuner i Skaraborg. Det är resultatet av ett målmedvetet arbete i barnhälsovården.

Det är en förbättrad kommunikation med föräldrarna som resulterat i färre feta barn, säger dietist Lena Ljungkrona-Falk har varit med och lett arbetet. Men att prata med föräldrarna om deras överviktiga barn har krävt eftertanke berättar hon.

– Från början så upplevde BVC-sköterskorna det som oerhört jobbigt att prata med föräldrar om detta. Många föräldrar tog det även mycket negativt. Men i takt med att vi arbetat mer strukturerat med frågan har BVC-sköterskorna blivit bättre på att kommunicera om detta med föräldrarna, berättar Lena Ljungkrona-Falk.

En undersökning bland barn i Skövde och Vara visade att 3,1 procent av fyraåringarna led av fetma. Efter fyra år var den siffran nere i 1,7 procent.

– Vi är nöjda med att BVC-sköterskorna känner att de är tryggare när de samtalar om detta med föräldrarna. Vi upplever även att de föräldrar som deltar i föräldragrupperna är väldigt nöjda när de genomfört hela gruppbehandlingen, säger Lena Ljungkrona-Falk.

Sandra Neergaard-Petersen
sandra.neergaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista