Magnus Landgren och hans kollega Thomas Adolfsson anser att det kan vara besvärligt för föräldrar med barn som har adhd. Foto: Lisa Andersson/SR Skaraborg.
SKARABORG

Läkare ger adhd-föräldrar rätt

Föräldrar till barn med adhd i Lidköping har svårt att hitta rätt bland alla myndigheter. Det anser föräldrar i Lidköping som har barn som har diagnosen adhd. Nu får de medhåll av läkare, om att situationen är besvärlig.

Sveriges Radio P4 Skaraborg rapporterade under torsdagen om att föräldrar till barn med adhd i Lidköping har svårt att hitta rätt bland alla myndigheter. Magnus Landgren är barnneurolog och överläkare inom barn och ungdomssjukvården i Skaraborg.

– Jag kan förstå att det kan vara besvärligt och ibland är sjukvården ganska krånglig. Men det finns lite olika kartor som man kan rita upp för att förstå hur det ser ut i Skaraborg idag. Lite grand beroende på var man får sin första diagnos så ska man få sin första hjälp, säger barnneurologen Magnus Landgren.

"Man behöver hjälp mad strategier"
Kartorna som Magnus Landgren pratar om ser olika ut beroende på var barnet har fått sin adhd-diagnos. Hjälpen kan antingen komma från Barn- och ungdomspsykiatrin. Om barnet har andra diagnoser såsom utvecklingstörning eller autism så ska hjälpen komma från Barn- och ungdomshabiliteringen. Är det skolan som gjort en utredning så är det Barnmottagningen i respektive kommun som ska stå för informationen.

– Har man kommit fram till diagnosen adhd ska man få muntlig och skriftlig information om vad diagnosen innebär och vilka rättigheter man har samt strategier i hur man kan komma vidare, säger Magnus Landgren.

Kurser kan hjälpa
Ett sätt att komma vidare kan vara att delta i kurser och föreläsningar som Barn- och ungdomscenter i Mariestad erbjuder, där kan man kan lära sig att lägga upp strategier för att få vardagen att fungera.

Föreningen Kompassen i Lidköping har nu krävt av sina politiker att dom ska tillsätta en samordnare för att få hjälp med kontakter med till exempel sjukvård ser Magnus Landgren positivt på. Speciellt med tanke på att adhd kan vara ärftligt, vilket gör att vissa föräldrar kan ha extra svårigheter att lösa sitt barns vardag.

Hör föräldrar och politiker här:

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista