Karlsborgsbanan framtid hänger enligt Peter Eriksson (M) på de lokala politikerna. Foto: Jakob Hanberger/SR Skaraborg.
KARLSBORG

Kommunerna måste ta initiatv

Om Karlsborgsbanan ska leva vidare måste det finnas ett intresse från kommunerna. Det sa Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson när han under fredagen gästade Karlsborg.

Peter Eriksson lovar lokala tågpengar om det blir en rödgrön regering.

– Men ska Karlsborgsbanan få del av de pengarna hänger det väldigt mycket på de lokala politikerna, säger Peter Eriksson.

Alliansen vill satsa
Karlsborgs borgerliga allians har vänt sig till Näringsdepartementet i hopp om en satsning på Karlsborgsbanan trots att Banverket beslutat om nedläggning. 

Det har inte gått persontåg på Karlsborgsbanan sedan 1986 och i december 2008 beslutade Banverket att sträckan Karlsborg-Tibro definitivt skulle läggas ned och att allt underhåll på sträckan Tibro-Skövde skulle upphöra.

"Spårbunden trafik är framtiden"
Men de borgerliga politikerna hävdar att grunden för det beslutet var utredningar som gjordes på 1980-talet. Tiderna har förändrats sedan dess och det är ekonomiskt försvarbart att åter öppna banan, menar de.

Kjell Sjölund (C) är ordförande i kommunstyrelsen i Karlsborg och han säger att han anser att spårbunden trafik är framtiden, men om han kan få med sig politikerna i de andra kommunerna som berörs av Karlsborgsbanan vet han inte.

– Men jag har ingen aning om huruvida vi får med oss Tibro och Skövde i detta.

Hör mer om frågan här:

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista