Foto: Pernilla Wadebäck/SR Skaraborg
Tibro

Misshandel kunde blivit dråp

Vice chefsåklagare Marianne Aldén gjorde misstag, som ledde till att ett dråp, istället blev en fråga om misshandel. Det menar dottern till den 46-åriga kvinna i Tibro, som dödades av sin sambo i februari i fjol. 

– Jag tycker att det är märkligt att man inte åtalar för dråp också. Domen känns som om det var en olycka och det anser jag att det inte var, säger dottern till SR Skaraborg.

Ville byta rubriceringen
I hovrätten började vice chefsåklagaren Marianne Aldén tveka, efter vittnesmål från rättsläkaren Adam Berkowizs, om skadorna på kvinnans kropp. Det blev tydligt för henne att hon kunde ha åtalat mannen för dråp, och hon ville ändra rubriceringen.

Men eftersom den 39-årige sambon redan åtalats för misshandel och vållande till annans död, avslogs åklagarens begäran.

Fem år
Domen blev fem år i fängelse, i praktiken tre år och några månader, vid villkorlig frigivning. Detta för att ha dödat sin sambo med hylsnyckelslag i bakhuvudet, hindrat henne att andas, och sedan försökt att få det hela att se ut som att någon annan var skyldig.

Hans straff har ett år efter brottet ännu inte börjat verkställas, och de anhöriga träffar på honom på gatan.

Blir inte tagen på allvar
– Det känns som man inte bli tagen på allvar och intällningen att hellre fria än fälla har vi drabbats hårt av säger dottern.

SR Skaraborg  har sökt åklagaren Marianne Aldén för en kommentar, men hon har avböjt att medverka.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".