Kort rast för fika och planering hos hemvården i Tidan. Foto: Linnéa Frimodig/SR Skaraborg
SKARABORG

Tufft tidsschema plågar hemvården

Det är ett mycket pressat arbetsschema för personalen inom hemvården runt om i Skaraborg. I Skövde kommun tvingas personalen minska ned på antalet raster för att hinna med alla arbetsuppgifter.

Marianne Melin och hennes kollegor på hemvården i Tidan märker av det pressade schemat. De måste sköta dagens planering samtidigt som de äter frukost.

Minskar rasten för att hinna
Under förmiddagen ska de hinna med ett tiotal hembesök.

– Man känner sig stressad och ska från det ena stället till det andra. Man får kanske slänga i sig smörgåsen och man hinner inte alltid ta hela rasten.

Dåliga vintervägar och ett begränsat antal minuter för varje hembesök skapar stress, berättar Majlis Johansson.

– Det är ju en tidspress, det känner man av hela tiden. När man kommer till slutet av vändan brukar man ju kolla att man ligger bra till i tid och sådär.

Oplanerade händelser stör
En liten, oförutsedd händelse på jobbet kan ställa till det ordentligt i tidsschemat. Det har Ann Ehlin på hemvården i Tidan fått uppleva.

– När jag slog ut ett glas med filmjölk så det gick i småbitar, fick vi jobba övertid den kvällen...

Ann Ehlin, Majlis Johansson och Marianne Melin är långt ifrån ensamma om att ha ett pressat schema på jobbet. På fackförbundet Kommunal märker man att hemvårdspersonalen i de flesta av Skaraborgs kommuner måste stressa för att få ihop arbetsdagen.

I Karlsborgs kommun har det gått så långt att arbetssituationen inom hemvården nu anmälts till Arbetsmiljöverket.

Vårdtagarna drabbas
Stressen går inte bara ut över personalen, utan även vårdtagarna. De märker mycket väl hur stressad personalen är, berättar gänget på hemvården i Tidan.

– De känner av att vi stressar! Det märks ju på oss på kroppsspråket, även om vi försöker att vara lugna. En del vårdtagare blir ju ledsna när vi inte har tid.

Linnéa Frimodig
nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista