Karin Söder blev Sveriges första kvinnliga partiledare. Foto: Joakim Roos/Scanpix

Få kvinnor i kommuntoppen

Bara en tredjedel av Sveriges kommuner har en kvinna som kommunstyrelsens ordförande. I Skaraborg är det ännu färre.

I kommunpolitiken är jämställdheten i stort ganska god, 42 procent av kommunpolitikerna är kvinnor. Men på de högsta positionerna sitter oftast män.

Under den här mandatperioden har knappt en tredjedel, 27 procent, av Sveriges 290 kommuner en kvinna som kommunstyrelsens ordförande.

4 av 15 är kvinnor
I Skaraborg är det ännu sämre ställt med jämställdheten. Fyra av de 15 kommunerna har kvinnor som kommunstyrelsens ordförande: moderaterna Catrin Hulmarker i Hjo och Charlotte Nordström i Skara, och socialdemokraterna Carina Gullberg i Gullspång och Ulla Göthager i Mariestad.

Annars är det Centerpartiet som är något bättre än genomsnittet på att ge plats för kvinnor. Karin Söder blev till exempel Sveriges första kvinnliga utrikesminister, i Torbjörn Fälldins regering 1976, och Sveriges första kvinnliga partiledare tio år senare.

Centern präglat av familjeföretagare
Karin Söder tror att partiet har präglats av att många medlemmar, åtminstone tidigare, drev familjeföretag tillsammans, bland annat inom jordbruk.

– I familjeföretag är det ju så att man och hustru lever och gör ett jobb tillsammans och respekterar varandras arbetsuppgifter. Och det tror jag har färgat partiet från början.

Anna Nyberg
anna.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".