Många pensionärer får träffa stressad hemvårdspersonal. Foto: Tor Richardsen/Scanpix
Skövde

Översyn inom pressad hemvård

Nu ska en översyn göras inom hemvården i Skövde, där personalen upplever ett mycket pressat arbetsschema. Översynen ska bland annat reda ut hur mycket tid de anställda har för att förflytta sig mellan besöken.

Personalen inom hemvården i Skaraborg har på många håll ett mycket pressat arbetstempo. I Skövde tvingas personalen korta ned sina raster, för att hinna med alla arbetsuppgifter.

Nu ska en översyn av verksamheten göras, bland annat för att reda ut hur mycket tid de anställda har mellan varje besök de gör. Många anställda vittnar om att det är stressigt att hinna med, speciellt när det är dåligt väglag.

– Självklart ska inte våra anställda behöva gasa på och riskera en olycka eller liknande. Det är kanske främst där vi behöver göra en översyn, säger Katarina Johansson, ordförande för omvårdnadsnämnden.

Hinner inte ta av sig jackan
Lennart Larsson, arbetsmarknadssamordnare på Kommunal i Skövde, välkomnar en översyn.

– Man upplever nog idag att man måste "stjäla" tid hos någon gammal för att hinna med nästa. Och det är inte bra, när det inte finns någon luft mellan.

Kommunal har fått samtal från medlemmar som beskriver just att situationen är pressad.

– När man springer in hos någon och inte ens tar av sig jackan för att man har bråttom, det upplever givetvis de gamla som jättestressande.

Osäkert om det blir mer pengar
Katarina Johansson kan inte svara på om utvärderingen av verksamheten kommer att leda till mer resurser till hemvården. Frågan kommer att finnas med i budgetarbetet för 2011, som inleds i mars.

– Mer resurser är inte alltid svaret, utan det finns många olika vägar att titta på.

Lennart Larsson tror att det kommer att behövas mer resurser för att de anställda ska hinna med.

– Det troliga är att det behövs mer tid mellan uppdragen och det kostar ju pengar.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista