Anna Sturkell är en av Piratpartiets alla kvinnor. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg

Piraternas kvinnojakt drabbar männen

Piratpartiet har satsat så hårt på att få med kvinnor på riksdagslistan till nästa val, att männen i stället blivit lidande. Det blev resultatet efter att partiet klubbade igenom ett kvoteringssystem, som gynnar kvinnorna.

Till riksdagsvalet 2006 var så gott som alla kandidater på Piratpartiets valsedel män. 

Inför årets riksdagsval så är det ändring på det. Nu är det på många av partiets listor hälften kvinnor och hälften män, eller bara en liten övervikt män.

Kvinnorna bereddes plats
Könskvoteringen som infördes hade inte ens behövts, för fler kvinnor röstades in än minimikravet. Faktum är att de män som jobbat för att driva igenom förändringen, i vissa fall har fått maka på sig till förmån för kvinnor.

Anna Sturkell från Lidköping är riksdagskandidat för Piratpartiet, och hon säger att kvinnorna fick rejäl hjälp på traven.

– Man bestämde från ledningens sida att man skulle ha en kvotering med minst 30 procent kvinnor. Kvoteringssystemet gjorde att det blev över 30 procent kvinnor som röstades in. Det blev en positiv överraskning!

Männen hamnade i skymundan
På vissa håll blev partiet tvunget att i stället kvotera in männen.

– I åtminstone ett distrikt blev det så att man var tvungen att flytta upp en man ett snäpp högre upp på listan för att det skulle bli rätt...

Anna Sturkell hoppas att bilden av Piratpartiet som ett parti för manliga IT-nördar nu är borta.

– Det är ju den bild som funnits tidigare. Men i dagsläget skulle jag säga att det absolut inte är så.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".