Regionrådslönen föreslås nu höjas till 58.000. Foto: SR Skaraborg

Regionråds lönelyft upprör facket

Förslaget om att regionråden få kraftigt höjda löner, får nu flera fackförbund att se rött. De förtroendevalda regionpolitikerna ska få 6 000 kronor mer per månad. Anledningen är att det anses behövas extra motivation för att ta på sig politikeruppdrag.

I dag har ett regionråd ett arvode på omkring 52 000 kronor i månaden. Med den föreslagna höjningen skulle ersättningen istället alltså bli 58 000 kronor, en höjning med nio procent. Motiveringen från arvodesberedningens sida är bland annat att politiker i andra regioner, som Stockholm, tjänar mer.

– Hur många är beredda at ta på sig ett sånt här arbete? Det är ett dygnetruntarbete som tar mycket tid, säger socialdemokraten Birgitta Johansson, från Tidaholm, som är ordförande i regionens arvodesberedning, och försvarar förslaget.

Men argumentet att folk måste lockas med kraftigt höjd lön biter inte på Mariette Björk, som är samordnare på Vårdförbundet i Skaraborg. Med samma logik borde lönerna höjas för vårdpersonalen, menar hon.

– Vi måste också locka folk att bli sjuksköterskor och barnmorskor. För vi har snart många pensionsavgångar i de yrkena, och just nu så vill inte ungdomar utbilda sig till de yrkena, säger Mariette Björk.

Regionfullmäktige ska ta ställning till förslaget i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".