Politikern Egon Frid (V) anser att den anmälda reklamen är könsdiskriminerande. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
SKÖVDE

Politiker anmäler sexig reklam

Riksdagsledamoten Egon Frid (V) från Skövde, anmäler tillsammans med partikollegan LiseLotte Olsson en annons som de anser är könsdiskriminerande.

Det är ett spelbolag som står bakom annonsen, där en kvinna som dragit ned sina jeans och visar underkroppen iförd trosor med texten "If you can read this´, it´s your lucky day".

Uppmaning till läsaren
Under kvinnan står texten "Lucky day?” och en uppmaning till läsaren att pröva sin tur på spelbolagets hemsida.

Annonsen vänder sig huvudsakligen till män, enligt Egon Frid, som anser att den uttrycker att kvinnans kropp är tillgänglig för mannen och att den därmed kränker kvinnor.

Samband mellan annons och våld
Nu vill han och partikollegan sätta fokus på den typ av annonsering som bland annat anspelar på sex och som diskriminerar en stor del av befolkningen.

– Det är dags att vi ser sambandet mellan sådana könsdiskriminerande annonser och mäns våld mot kvinnor och sexuella trakasserier och våldtäkter. Den könsdiskriminerande reklamen är också ett utryck för ojämställdheten i samhället, säger Egon Frid.

Annonsen har anmälts till Reklamombudsmannen. 

Torbjörn Borg
nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".