Töreboda

Nazister lämnar Sveneby

Sveneby säteri utanför Töreboda kommer inte att vara ett fäste för nazister i framtiden. Gården ärvs av Jürgen Riegers barn och de delar inte sin fars politiska åsikter.

Sedan den ökände nazisten Jürgen Rieger dog i fjol har det funnits en osäkerhet om ifall högerextrema intressen skulle få ta del av Riegers arv.

Men en tysk dödsboutredare bekräftar nu för Sveriges Radio Skaraborg att Sveneby kommer att ärvas av Riegers barn.

Barnen vill ha semesterhem
Eftersom barnen tidigare varit tydliga med att de inte delar sin fars politiska åsikter, innebär det att Sveneby i framtiden slipper kopplingen till högerextrema rörelser. Barnen har tänkt sig att använda säteriet till semesterhem.

Anders Dalsbro, chefredaktör på tidningen Expo som bevakar främlingsfientliga organisationer i Sverige, säger att han nu tror att högerextrema krafter inte längre är välkomna på säteriet. Annat var det från mitten av 90-talet och en tioårsperiod framåt. Då höll polisen stället under uppsikt.

– Säteriet lockade till sig ledande personer från framför allt en organisation som heter Svenska Motståndsrörelsen, som har en historik av att vara våldsam och ha en väldigt hårdför retorik.

Aktiviteterna ebbade ut
Efter en tid med politiska aktiviteter på säteriet ebbade det hela ut så smått. Till slut, i mitten av 2000-talet, hände inte mycket alls på Sveneby, berättar Anders Dalsbro.

– Platsen har nog mer haft en social funktion. Man har varit där och träffats och man har periodvis också bott där.

Tomas Ek
nyheterna.skaraborg@sr.se