SKARABORG

Läkare varnar för dödlig sjukdom

Luftvägssjukdomen RS sprider sig nu och i år väntas viruset slå till hårdare än det gjort förut. Viruset kan i värsta fall kan leda till döden och mest utsatta är spädbarn.

Skövdebon Regina Heders nu ettåriga dotter Saga har haft viruset.

– Hon hade svårt att andas och tog många andetag. Jag trodde att det rörde sig om förkylningsastma. Men det visade sig att min dotter hade fått RS. Det är klart att man blir orolig.

Fick syrgas
Saga hade alltså drabbats av RS-viruset, respiratory syncytial. Sjukdomen sätter sig på luftvägarna och orsakar andningsbesvär och trötthet. Saga fick vara fyra dagar på sjukhus och andas med hjälp av syrgas.

Sjukdomen slår precis som många andra virus till varje år men i år tros drabba fler och mer kraftfullt än tidigare.

Allvarligt för små barn
Hos små barn kan det få allvarliga konsekvenser. Dödsfall är sällsynt, säger Eric Ronge som är överläkare på Barnmedicin på Kärnsjukhuset Skövde, men vissa grupper är mer utsatta än andra.

– Vi vill framför allt att föräldrar till de spädaste barnen, framför allt förtidigt födda barn och de med en medfödd sjukdom så som hjärtfel, ska ta det försiktigt. Det är de vi är oroliga för. De kan råka riktigt illa ut, säger Eric Ronge.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".