Petra Suchomel och Christel Haglund berättar att det finns mycket oro bland vårdpersonalen. Foto: Sandra Neergaard-Petersen/SR Skaraborg.
TIBRO

Kräver besked om ofrivillig deltid

Ofrivillig deltidsanställning bland kvinnor inom äldreomsorgen är något som fackförbundet Kommunal länge velat ändra på. I Tibro har de anställda blivit lovade en ändring men många tycker att det tar alldeles för lång tid.

Petra Suchomel och Christel Haglund jobbar inom vården i Tibro och de är besvikna.

– Även vi kvinnor vill kunna leva på våran lön.

"Många är oroliga"
Skrivelsen som kommunal skickade in tar upp kravm så som att vårdpersonalen inom äldreomsorgen ska ha rätt till heltidstjänster om de så önskar. Som det är nu så har av de som jobbar inom äldrevården i Tibro deltidstjänster på helt olika procent. Det ska regleras genom att det bara ska få finnas fem till sex stycken olika procentgrader. Men än så länge ser det inte så ut och det här påverkar också patienterna.

– Mycket oro finns bland vår personal. De är otrygga, ledsna och oroliga. Det påverkar så klart patienterna, säger Petra Suchomel.

Vill ha besked innan sommaren
I och med att många är oroliga tycker Christel Haglund att det nu krävs att ett snabbt beslut fattas.

– Vi vill att alla medarbetare innan sommaren ska få veta vad som händer i frågan. Alla kanske inte kommer att vilja ha heltid, men rätten och möjligheten till det ska finnas, säger Christel Haglund.

Sandra Neergaard-Petersen
sandra.neergaard-petersen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".