Patienter känner sig kontrollerade

Många patienter inom den låsta psykiatrivården känner sig kränkta och alldeles för kontrollerade av vårdpersonalen, något som kan få negativa konsekvenser för vården.

Inger Johansson, filosofie doktor och sjuksköterska, som har gjort studien, tror att det kan vara svårt för personalen att sätta sig in i patienternas verklighet.

– Som personal är det nog inte alltid så lätt att sätta sig in i patientens situation, vad det faktiskt innebär att inte kunna göra fria val hela tiden.

En del behöver kontrollen
En del patienter kan behöva att personalen tar över kontrollen, men långt ifrån alla.

– Den stora majoriteten av patienterna är ju frivilligt vårdade och ska ha ansvaret själva för sin vård så mycket som möjligt. Där ska vården utformas i samverkan med patienten.

Att utrymmet inskränks för patienten kan få negativa konsekvenser, som till exempel att en del vägrar delta i vården eller avbryter den helt.

Se patienten som en medarbetare
Inger Johansson vill gå vidare och forska kring patientens delaktighet i vården, eftersom patienter idag inte alltid är delaktiga i sin vård, även om de borde få vara det.

– Att man ökar medvetenheten om maktförhållandena i vården. Att vi ser patienten mer som en medarbetare än en mottagare av vård.

Sandra Nergård-Petersen
sandra.neergaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".