Monica Green anser att en större acceptans krävs i samhället för incest. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
SKARABORG

Monica Green öppen för syskonsex

Socialdemokraten och riksdagsledamoten Monica Green från Skaraborg är öppen för att sexuellt umgänge mellan vuxna familjemedlemmar som syster och bror bör tillåtas. I dag är det olagligt enligt svensk lag.

Frågan om incest bör vara tillåtet har väckts i samband med ett fall i Kalmar, där två syskon åtalats för att ha haft en sexuell relation.

Fritt välja sexpartner
Monika Green (S) är öppen för tanken att vuxna människor ska få ha sex med vem de vill.

– För 20 år sedan så tyckte folk att det var fruktansvärt att tänka tanken att det finns homosexuella. Det var ju också "äckligt och fy". Sedan började man vänja sig vid att det finns andra typer av sex.

Hon poängterar att hon inte tror att det är vanligt förekommande, men menar att det behövs större acceptans i samhället för sex mellan syskon.

– Jag är själv väldigt skeptisk, men varför ska vi lägga oss i med moraliska pekpinnar om det handlar om två vuxna människor som inte står i någon beroendeställning till varandra?

Föråldrad lagstiftning
Monica Green anser att skälen till att sexuella relationer mellan syskon är olagligt numera är förlegade.

– Om syskon får barn tillsammans riskerar ju det barnet att få genetiska defekter, och det vill man absolut inte. Men numera kan man ju ha sex utan att få barn.

Efter publiceringen av Monica Greens åsikter på Sveriges Radio Skaraborgs webb, så vill hon förtydliga sig om att hon inte kommer att driva frågan om att förändra någon lagstiftning politiskt.

– Jag tänker inte driva den frågan nu.

Varför inte?

– Det finns så mycket viktigare frågor.

Anser uppförstorat
Monica Green anser också att hennes uttalanden blivit för uppmärksammade.

– När jag svarar på en fråga som jag tycker är liten, så blir det plötsligt väldigt stort. Tyvärr uppstår sådana här pseudodebatter ibland.

Samtidigt svarar hon återigen på frågan om det i framtiden kan bli aktuellt att förändra lagen så här:

– Det är möjligt att lagstiftningen kan behöva ändras i framtiden, jag ser egentligen inte varför vi ska lägga oss i rent lagligt.

Pernilla Wadebäck
nyheterna.skaraborg@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista