1 av 2
Birger Jarls kranium visas på utställningen. Foto: Lisa Andersson/SR Skaraborg
2 av 2
En kopia på det stenansikte man tror är en avbildning av jarlen själv. Foto: Lisa Andersson/SR Skaraborg.
SKARA

Utställning om Birger jarl

På Västergötlands museum i Skara så öppnade under söndagen en utställning om Birger jarl för att uppmärksamma att det var 800 år sedan han föddes.

Historieprofessorn Dick Harrisson invigningstalade för ett överfullt museum om varför just Birger Jarl är så viktig för den svenska historien.

En blodig härskare
– Birger Jarl gör att Sverige får en fungerande motor. De får ett eget skatteväsen, fungerande domkapitel och fungerande lagar. Han ser till att allt det som behövs för att riket ska funka finns. Allt det som behövs för att riket ska fungera. Birger Jarl gör detta på ett fruktansvärt blodigt sätt, men det funkar, säger Dick Harrisson.

Från museets sida vill man visa en härskare i närbild genom utställningen om Birger Jarl. Bland annat så kan man se en kopia på det stenansikte man tror är en avbildning som gjorts med Jarlen själv som modell, man kan på nära håll se hur man tror att hans kläder såg ut och hur arbetet med hans benrester gick till när hans grav öppnades 2002.

Resor i Birger Jarls fotspår
Vill man få inspiration till att resa i hans fotspår så ger utställningen stora möjligheter till det säger Maria Wretemark arkeolog från museet.

– Vi har ett avsnitt som handlar om Birger Jarls gärning i Västergötland. Vi lyfter fram några olika platser där han satt avtryck på olika sätt. Vill m,an resa i Birger Jarls fotspår så kan man besöka dessa platser, säger Maria Wretemark.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".