Lotta Hjoberg, Monica Blomster Jansson, Charlotte Nordström och Lena Bjurgård Bränfeldt deltog på vårdens idébytardag. Foto: Lisa Andersson/SR Skaraborg.
SKARABORG

Vårdpersonal vill bestämma mer

Vårdanställda i Skara ska själva få välja hur mycket de vill jobba. Det lovar Skaras kommunalråd Charlotte Nordström.

Under måndagen så har kommunalförbundet arrangerat en idébytardag i Skara för människor som arbetar inom vård och omsorg i Skaraborg.

Sveriges Radio P4 Skaraborg har tidigare rapporterat om att anställda inom vårdsektorn inte har fått rätt till heltid trots att fackförbundet Kommunal vill det.

I Skara så lovar nu alltså kommunalrådet Charlotte Nordström att personalen där själva få välja ur mycket man vill jobba.

– Jag tycker att det är viktigt att man får möjlighet att jobba heltid. Det är viktigt för varje kommun att försöka få det så. Man behöver även titta på de ”delade turer” som finns i schemana. Jag tror inte att det är så modernt att ha dessa delade turer, säger Charlotte Nordström.

"Det är inga höjdarlöner"
Ann-Sofie Kindmalm arbetar på en dagverksanhet för personer med demens i Skövde kommun och hon säger att man inte klarar sig på sin lön om man arbetar mindre än heltid inom vården.

– Lönerna är på väg uppåt, men det är inga höjdarlöner vi har inom kommunen. Det är inte lätt att klara sig om man som ensamstående mamma eller pappa inte har en heltidstjänst, säger Ann-Sofie Kindmalm.

Vill låta livssituationen avgöra
I Vara kommun så har man årsarbetstidsavtal vilket betyder att anställda inom vård och omsorg själva kan välja hur många procent de vill jobba. Elisabeth Lexén är enhetschef på ett äldreboende inom kommunen och hon tycker att det är viktigt att personalen har självbestämmanderätt.

– Det är jättebra att kunna få bestämma själv utifrån sin livssituation, säger Elisabeth Lexén.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".