1 av 2
För Elaine Hansson är domen ett bevis på att en missbrukare som vill ha hjälp inte får det. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg.
2 av 2
Bo Svensson som är socialchef i Essunga kommun är nöjd med dagens dom. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg.
ESSUNGA

Kommunen får rätt mot Elaine

Under tisdagen föll domen i tvisten mellan Essunga kommuns socialtjänst och Elaine Hansson i Nossebro, som stämt kommunen för att inte ha följt Socialtjänstlagen.

Enligt domen så har Elaine Hansson sig själv att skylla för sin dåliga ekonomi och kommunen har inte brutit mot lagen.

Bo Svensson står med den färska domen i handen och ser ganska nöjd ut. – Det är ett positivt besked. Domen talar för sig själv. Enligt den har vi inte gjort något fel. Vi har gjort det vi ska göra och lite till, säger Bo Svensson som är socialchef i Essunga.

Kommunerna andas ut
Essunga kommun och andra kommuner i Sverige kan andas ut. Enligt Lidköpings tingsrätt så kan besvärliga alternativt viljestarka klienter inte luta sig mot socialtjänstlagen för att få den hjälp de kräver. Efter andra domar i liknande rättsfall, där bland annat Göteborgs kommun ställts till svars för att inte ha hjälpt en missbrukare i tid, så fanns det en oro, säger Bo Svensson.

– Det har funnits ett intresse från olika socialförvaltningar för domen.

En väntad dom
För Elaine Hansson som idag tog emot media i stugan utanför Nossebro så var domen väntad. För henne är domen ett bevis på att en missbrukare som vill ha hjälp inte får det. Hennes skulder kommer nu att öka med 115 200 kronor, som kommunen kommer att kräva av henne i rättegångskostnader. Inte heller kommer hon att kunna överklaga, eftersom hennes rätt till rättshjälp är förbrukad.

– Ett par hundratusen hit eller dit spelar ingen roll för min del kan man säga om man ser krasst på det hela, säger Elaine Hansson.

– Det verkar som att man inte vill ha någon större förändring när det gäller Sveriges missbrukspolitik.

"Den fattige ska stå med mössan i hand"
Sven Axel Månsson som är professor i socialt arbete anser att Elaine Hansson borde ha vunnit målet i dag. Kommunen har bara betalat ut pengar till Elaine Hansson istället för att göra och följa en plan för hur hon ska komma till rätta med sitt liv säger han.

– Förhoppningsvis följer nu en debatt om systemet. Vi lever fortfarande i ett klimat där socialtjänsten spelar en gammal roll av en slags fattigvårdsinstans, där den fattige ska stå med mössan i hand och knycka med nacken för att få ta emot de pengar socialtjänsten delar ut. Det är inte den socialtjänst vi ska ha enligt lagen, säger Sven Axel Månsson.

Hör tidigare rapportering här:

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista