Katrina Yngvesson, chef för Bilprovningen i västra Skaraborg. Foto: Kjell Claeson/SR Skaraborg

Svensk Bilprovning får konkurrens

I sommar avskaffas Bilprovningens monopol på bilbesiktningar. Frågan är vad det för med sig för fordonsägarna.

Till sommaren försvinner monopolet, men redan nu köar företag från Finland, Tyskland och Spanien för att få etablera sig i Sverige. Trots en ökad konkurrens kan avskaffandet av monopolet leda till dyrare bilbesiktningar.

Katarina Yngvesson som är chef för Bilprovningen i västra Skaraborg misstänker att det blir just så.

– De vill tjäna pengar och ta våra kunder... det tror jag är deras strategi.

Olika affärsidéer
Den statliga bilbesiktningen har en helt annan affärsidé, vilken hon förespråkar. Svensk Bilprovning har strävat efter nollresultat, och haft som mål att investera intäkterna i till exempel ny utrustning på provplatserna, berättar hon.

Sverige är det sista landet inom EU där det statliga bilprovningsmonopolet ännu finns kvar.

Finland avreglerade sin fordonsbesiktning redan 1994, där driver den privatägda finska koncernen A-Katsastus Oy nästan 200 provningsstationer. Nu siktar bolaget på att öppna i Sverige, med bättre öppettider och service.

Priset upp i Finland
I Finland ligger deras avgifter för en besiktning i dag på motsvarande 500-1 200 kronor, beroende på besiktningens omfattning. I Sverige kostar en kontrollbesiktning i dag 300 kronor, inklusive avgaskontroll. Priset har legat still i närmare 20 års tid.

Stefan Eriksson, som är chef för Bilprovningen i östra Skaraborg, tror att svenskarna kan vänta sig höjda priser när monopolet försvinner.

– På sikt handlar det om ökade priser, det kan vi nog hålla med om.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista