HJO

100 kronor för mat, dryck och politik

Maj-Britt Axén (S) i Hjo vänder sig mot torsdagens planerade paneldebatt, där åhörarna får lägga ut 100 kronor i inträde till restaurang Bryggan för att lyssna på politiker och äta en bit mat. "Ska det kosta pengar att lyssna på vad politikerna har att säga?", är frågan hon ställer sig.

Upplägget är följande, enligt affischerna som hänger i Hjo:

"Paneldebatt med lokalpolitiker. Biljett inklusive soppa och ett glas vin eller öl 100 kronor."

Upprörande med avgift
Socialdemokraten Maj-Britt Axén är upprörd och menar att det ska måste gratis för alla att gå och lyssna på när politiker debatterar.

– Det kan inte vara meningen att man ska behöva betala 100 kronor!

Catrin Hulmarker (M), ordförande i kommunstyrelsen i Hjo, tycker däremot att restaurang Bryggans initiativ är bra.

– Vi har blivit inbjudna i respektive parti och det är ett tillfälle för oss att föra fram våra budskap inför valet. Det kommer säkert fler tillfällen, när ingen tar betalt.

Förvånad över kritiken
Restaurangägare Peter Lundstedt på Bryggan säger att det är underligt att det framförs klagomål mot en möjlighet för kommuninvånare att sitta ner och lyssna till en organiserad debatt, för en måltidskostnad. Några stora pengar drar man inte in på paneldebatten, betonar han.

Trots att Socialdemokraterna är emot arrangemanget, tycker partiet ändå att det är värt att delta. För höras vill man, valår som det är.

– Vi pratade om bojkott först, men vi valde att ställa upp eftersom någon ville det, förklarar Maj-Britt Axén.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se