Hudläkare Lill-Marie Persson har lett undersökningen. Foto: Jacob Hanberger/SR Skaraborg
Skövde

Skabb har blivit vanligare

Uppdaterad 15:39
Den lilla hudparasiten skabb tycks bli vanligare. Det visar en ny studie, gjord av hudläkaren Lill-Marie Persson på Kärnsjukhuset i Skövde.

Studien är gjord på flera svenska hudmottagningar.

Skabben är svår att upptäcka, och det kan vara en förklaring till att den sprider sig.

– Vi hoppas att vi ska kunna göra en bra smittspårning och behandla på ett effektivt för att minska frekvensen. Det är målet, säger hudläkaren Lill-Marie Persson.

Hög smittorisk
Risken att smittas av skabb är stor.

– Om man umgås nära och kommer i kontakt med någon som har skabb så är smittorisken stor.

Information till skolsköterskor, barnavårdscentraler och äldreboenden ska stoppa skabbdjuret, som är knappt en halv millimeter stort.

Behandlande läkare måste vara uppmärksamma, så att klådan som uppstår inte misstolkas som till exempel eksem.

– Det finns ett stort mörkertal eftersom de flesta söker vårdcentralerna. Problemet kan vara att man har svårt att hitta gångarna i huden och i skabbdjuret om man inte är tränad.

Förväxlade skabb med eksem
En 14-årig pojke i Skövde har felbehandlats och fick kortison mot eksem, då sjukvården inte upptäckte att det var skabb han hade.

Det finns inget som talar för att Skaraborg skulle vara värre drabbat än övriga Sverige. Men nytt för den här här skabbvågen är att sjukdomen kan ha vandrat mellan ungdomar, som sitter tätt och stilla. Dessutom slår den hårt mot äldre.

– Man har stora problem på äldreboenden. Äldre har ett nedsatt immunförsvar och kan få flera hundra djur på sin kropp, till skillnad från yngre som kanske har tio djur.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".