Besiktningstekniker Magnus Roback i Skövde undersöker en bil. Foto: Kjell Claeson/SR Skaraborg
Skövde

Många vill anställa besiktningsmän

I samband med att Bilprovningens monopol för kontrollbesiktningar avskaffas kan hundratals nya jobb komma att skapas. En del företag sägs redan ha börjat jaga personal.

Utländska företag håller på att etablera sig i Sverige, i samband med att Bilprovningens monopol på kontrollbesiktningar avskaffas till sommaren.

Johan Gabrielsson är besiktningstekniker på Bilprovningen i Skövde. Har har inte kontaktas av något företag, men tror att konkurrenterna kommer att försöka värva folk.

– Det är klart, de kommer väl att försöka att roffa åt sig de som redan är klara besiktningsmän, så det kan väl finnas möjlighet till det.

Många kunder oroliga
Johan Gabrielsson säger sig inte ha märkt av några klagomål mot Bilprovningen, tvärtom är många kunder oroliga för vad avregleringen ska få för konsekvenser för priset.

– Många kunder tror att det ska bli mycket dyrare, så de är inte så positiva, de som jag har pratat med. Många jämför oss med Finland, som har dubblerat sina priser.

En av kunderna på Bilprovningen i Skövde är Anna Lindvall, som kommer från Hjo där det inte finns någon Bilprovning.

– Det kanske innebär att det blir dyrare. Men det får vi hoppas att det inte blir, och då är det bara bra. Konkurrens är alltid bra.

Skulle gärna välja Hjo
Anna Lindvall skulle gärna kontrollbesiktiga bilen i Hjo istället för i Skövde, om det gick. Förmodligen även om det blev dyrare.

– Då får man ju väga in det i bensinkostnader och miljö, att jag ska köra fram och tillbaka till Skövde.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista