Tina Kasperssen är en av de som tycker sig ha drabbats av kommunens höjning av boendestödsavgiften. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg.
MARIESTAD

Dyrare för psykiskt funktionshindrade

Uppdaterad 16:48
Allt fler människor med psykiska funktionshinder ställer sig utanför kommunal omsorg i Mariestad. Det här efter en kraftig höjning av avgiften för så kallat boendestöd.

Tina Kasperssen lider av panikångest och kan nu inte ta sig ut ur sin lägenhet.

– Jag sitter isolerad i mitt hem när vännerna och familjen arbetar. Jag kommer inte ut på egen hand och får ingen träning. Jag är inte ensam om att ha drabbats av denna chockhöjning, säger Tina Kasperssen.

"Folk avsäger sig vården"
Nära 20 procent av de som hade kommunalt boendestöd innan höjningen är nu lämnade åt sitt öde. Enligt boendestödjaren Emelie Johansson så finns det fler som är på väg att försöka klara sig själva.

– Ja, det finns det. Det är runt fyra stycken till. Folk avsäger sig vården för de har inte ekonomi för det. Det var knappt att de klarade sig innan, säger Emelie Johansson.

700 procent dyrare
Det var i mitten av februari som räkningen damp ner hemma hos Tina Kasperssen. Från en kostnad på 200 kronor i månaden, för hembesök med träningsterapi, så hade avgiften höjts till över 1400 kronor. De pengarna hade hon inte och nu vet hon inte vad hon ska göra för att hantera sin sjukdom.

– Det finns naturligtvis mycket man funderar på, säger Tina Kasperssen.

Missad information
Enligt Jens Söder-Höij, ordförande i socialnämnden i Mariestad, får några höjd avgift och andra får sänkt avgift, och han tycker inte att det inte är några konstigheter med det.

Han säger att de som drabbas har rätt att gå till sin biståndsbedömare, som då har möjlighet att hjälpa personer som inte har råd.

- Då sänker man ju den taxan. För mig verkar det vara som om det har missat i informationen någonstans.

Sten Lillieström
nyheterna.skaraborg@sr.se

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista