Eleven Jenny Johansson gillar inte att gymnasieprogrammen kan bli färre. Foto: Kjell Claeson/SR Skaraborg
SKARABORG

Mindre valfrihet för framtida elever

Uppdaterad 11.48
Antalet gymnasieelever i Skaraborg kommer att minska med ungefär 2 000 fram till år 2015 jämfört med i dag. Nu ska politikerna ta ställning till vilka utbildningsprogram som ska behållas i de olika kommunerna och vilka som måste skrotas.

Jenny Johansson går i 8:an på Rudenschöldsskolan i Lidköping och ska välja till gymnasiet om ett år. Hon tycker inte det är bra om alternativen blir färre.

– Det är jättedåligt om vi i så fall inte får samma chans som alla andra. Men flyttar för en gymnasieutbildning gör jag nog inte. Jag funderar på att läsa på samhällsprogrammet, säger Jenny Johansson.

Politikerna diskuterar minskningen
I veckan träffades politiker och förvaltningschefer i samverksorganisationen Gymnasium Skaraborg vid ett möte i Tidaholm för att diskutera om vad som händer när den nya gymnasiereformen införs 2011. Utbildningsprogrammen kommer då att bli fler än nu, medan elevantalet minskar kraftigt. 

Antalet gymnasieelever i Skaraborg minskar med ca 2 000 från 2010 till 2015. Det är en minskning med 28 procent och kan jämföras med att drygt 2 000 elever denna termin går på De la Gardiegymnasiet i Lidköping.

Kan leda till halvtomma klasser
Minskningen kan leda till halvtomma klasser om inte politikerna vågar ta besluten att minska alternativen på en del orter i Skaraborg.

 Jan Fransson är utbildningschef i Lidköpings kommun:

 – Det kommer inte att finnas så många gymnasieungdomar som idag och då måste kommunerna anpassa sin kostym. Vår målsättning är att alla program ska finnas inom Skaraborg, men inte på alla orter, säger Jan Fransson.

"Eleverna får pendla"
Stina Malmström är studie- och yrkesvägledare i Falköping, som liksom Vara kommun redan till höstterminen tar bort gymnasieprogram.

– Man kan inte ha alla utbildningar på alla kommuner så eleverna får pendla, säger Stina Malmström.

Det kommer att dröja hela våren innan Skaraborgs gymnasieskolor har enats om vilka program som ska finnas kvar.

Solidariteten sätts på prov
Den 9 juni ska Gymnasium Skaraborg besluta hur gymnasieprogrammen ska fördelas, och det gäller dem som söker till gymnasiet nästa år.

Pereric Gustafsson, ordförande i samarbetsgruppen Gymnasium Skaraborg, säger att kommunernas solidaritet sätts på prov när de nu ska komma överens om en samordning.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista