Marcus Hellner i aktion under kvalificeringenloppet till Royal Palace Sprint i Stockholm på onsdagen. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
LÄNGDSKIDOR

Sjätteplats för Hellner i sprinten

Marcus Hellner slutade på en sjätteplats i herrfinalen när Slottssprinten avgjordes under onsdagskvällen i Stockholm.

Av fyra svenskar i finalen lyckades Emil Jönsson bäst och knep en tredjeplats. En rysk skidspets och en norsk pjäxspets stoppade honom från segern i onsdagens världscupsprint. Det såg länge ut som om Mats Larsson skulle bli främste svensk - av fyra - i herrfinalen i Slottssprinten.

Men Hulåns stolthet kroknade på det sega upploppet uppför Slottsbacken efter en formidabel dag och i stället var det Emil Jönssons som med uppbådande av sina sista krafter utmanade Nikita Krjukov och Petter Northug.

Nådde inte ända fram
Han nådde inte ändra fram i målfotofinishen där OS-mästaren Krjukov var vassast före Northug.

– Jag var helt, helt slut, säger Jönsson, som var till synes avhängd in på upploppet.

Men den stora publiken och inte minst Jönssonligan, hans eget högljudda supportergäng från Årsunda, hjälpte honom den sista biten.

– De lyfte mig, det var så att det flimrade framför ögonen. Fantastiskt att komma på pallen ändå. Det var bara vilja.

– Det börjar tära på kroppen. Jag har varit med där upp hela tiden och aldrig sämre än tvåa i ett tidskval.

Hellner stor vinnare
Redan klara världscupsegraren Petter Northug satsade på ovallade skidor, vilket gav bättre glid utför, men också krävde ständig stakning uppför. Det höll nästan ända fram för Northug, som hade ett diskningshot hängande över sig efter finalen för felaktigt spårbyte, men klarade sig undan med en varning.

Bakom Jönsson, Larsson och Jesper Modin var Marcus Hellner sexa och siste svensk i finalen. Men han var den store vinnaren.

Inte bara för att OS-mästaren på 15 kilometer ju föredrar fristil och för första gången var i en stor final i klassisk stil. Han är ju ute efter en pallplats i den totala världscupen också och befäste sin tredjeplats. Pallkonkurrenten Dario Cologna nådde kvartsfinal i Stockholm och Hellner har 40 poängs försprång inför de tre avslutande loppen i Falun.

Viktig bonustid
Dit får Gällivares snabbe västgöte med sig bonussekunder från Slottssprinten, som ingår i finalveckan. I den avslutande jaktstarten på söndagen har Hellner 25 sekunders mer avdrag än Cologna. Bonussekunder finns att hämta även i fredagens prolog i Falun och i lördagens skiathlon. Och den avslutande jaktstarten körs i 15 kilometer fristil - den distans där Hellner triumferade i OS.

– Ja, och jag gillar jaktstarter, säger Hellner.

– Jag har god form fortfarande. En semifinal var målet här, men det gick ännu bättre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista