IF Metall begär nu central förhandling om IAC i Skara. Foto: SR Skaraborg
Skara

Metall redo att strejka för LAS

Fackförbundet IF Metall anklagar IAC i Skara för att bryta mot återanställningsrätten, eftersom personer som har arbetat många år på företaget inte får komma tillbaka. Metall är redo att på sikt gå i strejk för LAS och rätten till återanställning.

Istället för att återanställa har företaget tagit in bemanningspersonal.

– Man har inte har tagit tillbaka en enda av dem som har haft någon typ av sjukersättning. Uppenbart får man inte vara sjuk när man ska jobba här, säger Per-Owe Fredriksson, ombudsman på IF Metall.

Att företag i samband med återanställning väljer bort personer med någon åkomma eller sjukdom är en trend som IF Metall anser sig se på flera håll.

Beredda på strejk
Per-Owe Fredriksson menar att LAS-listan och rätten till återanställning är så viktig att den på sikt är värd att strejka för.

-Den här frågan är vi beredda att gå i konflikt för. Det är så viktigt för varje enskild person att man har den tryggheten i vad lagen säger. Vi viker oss inte på den frågan.

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista