Taken blev tidigare i år så pass snötyngda att flera förskolor stängdes. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
SKÖVDE

Kommunen anmäld för diskriminering

Skövde kommun har anmälts till Skolinspektionen för att ha tvingat hem förskolebarn med föräldralediga eller arbetslösa föräldrar när risken för takras var som störst.

Det var i slutet av februari när snömassorna blev så kraftiga att säkerheten inte längre kunde garanteras i kommunala byggnader. Taken blev så pass belastade av snön att flera förskolor stängdes. Men det fanns också de som var öppna och dit skickades barnen.

Barn skickades hem
Det var då som de barn med arbetande föräldrar fick plats på förskolan, men de barn vars föräldrar inte hade jobb eller var föräldralediga blev hemskickade. Så här såg det under två veckor.

En förälder har nu reagerat på kommunens agerande. Han har anmält Skövde kommun till Skolinspektionen. Pappan säger till Sveriges Radio P4 Skaraborg att det känns konstigt att rangordna barnen och rätten till omsorg på det här sättet. Han skriver dessutom i sin anmälan att detta strider mot skollagen.

Senast den 26:e mars ska kommunen ha yttrat sig om anmälan till Skolinspektionen.

"Synd att de reagerar så här"
Anna Sundström är skolchef i Skövde kommun och hon säger att hon är medveten om att beslutet strider mot skollagen.

– Men visst är det synd att någon behöver reagera på detta sätt, säger Anna Sundström.

– Ur ett samhällsperspektiv hade jag hoppats att man hade haft förståelse på att vi var tvungna att prioritera på något sätt.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".