Gustav Åkerblom från CPM och Skövdes kommunalråd Leif Johansson. Foto: Stina Banck / SR Skaraborg

Företag förbereder provborrningar

Det kan bli provborrningar efter uran i norra Billingen till hösten. Det säger företaget som vill borra. Men kommunen tror att det blir svårt att övertyga någon markägare.

Det är prospekteringsföretaget Continental Precious Minerals som ska göra borrningarna och det är viktigt att komma i gång i höst, säger deras svenske representant, Gustav Åkerblom.

– Vi måste komma i gång med borrningar för att försvara våra tillstånd innan de går ut och då måste vi kunna visa upp att vi har gjort undersökningar.

Norra Billingen först
De tillstånd som riskerar att gå ut om borrningarna inte kommer igång i höst gäller alltså norra Billingen. De tillstånd som företaget har fått på södra Billingen är av lite färskare datum och ger en längre tidsfrist. Där skulle man enligt Gustav Åkerblom borra efter att man är klar i den norra delen.

Markägarna kan säga nej
Men det är inte bara att sätta borrkronorna i marken. Leif Johansson, som är kommunalråd i Skövde och samordnar kommunernas motstånd mot borrningar, menar att företaget först måste få enskilda markägare att gå med på provborrningar, och det tror han blir svårt.

– Den information jag har är att det inte finns några markägare som har varit villiga att ställa upp med mark för provborrning. Vi som kommuner kommer ju också att stötta de markägare som eventuellt får en fråga om provborrning med överklagningshjälp, blankettstöd och så vidare.

Läs också:

Thorbjörn Karlsson
thorbjorn.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".