Foto: Lars Hedelin/SCANPIX

Hopplöst läge i övertända hus

När räddningstjänsten larmas till en fullt utvecklad brand är det oftast alldeles för sent att rädda liv. Den slutsatsen dras i rapporterna efter två av den senaste tidens dödsbränder i Skaraborg.

Natten till nyårsafton brann en villa i Tidan. Larmet till räddningstjänsten kom sent och när brandstyrkan kom fram var huset nästan helt utbrunnet.

En död person hittades senare i brandresterna, men polisen har ännu inte säkert identifierat personen.

Eldslågor genom fönstren
Den 10 januari brann det i Braxbolet norr om sjön Örlen, på gränsen mellan kommunerna Tibro och Töreboda. Lågorna slog redan ut genom fönstren när räddningstjänsten anlände till huset - bara 23 minuter efter att larmet kom.

Stället låg så illa till som det bara går, konstaterar Bertil Andersson på räddningstjänsten. Rökdykare gjorde försök att gå in i byggnaden, men fick backa.

Husägaren identifierades
Två dagar senare hittades kvarlevorna efter den 80-årige mannen som bodde i huset. Någon brandorsak har inte gått att fastställa, mer än att branden troligen startade inomhus.

Räddningstjänstens egna undersökningar visar att bränderna vid båda tillfällena var så fullt utvecklade att det inte gick att rädda liv. det enda som återstod att göra var att skydda byggnader i närheten.

Utreder två bränder till
Nu arbetar polis och räddningstjänst med utredningen av ytterligare två svåra bränder - i ett stall i Hasslerör norr om Mariestad där tre hästar brann inne för en dryg vecka sedan, och en brand i Halna utanför Töreboda förra helgen, där en 83-årig kvinna befaras ha omkommit.

Anna Nyberg
anna.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista