Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Chans till en god start på bondelivet

Lantbrukarnas riksförbunds ungdomsavdelning i Skaraborg har lämnat in en motion till LRF:s regionstämma på måndag. LRF-ungdomen vill visa att det finns alternativa vägar in i branschen om man som ung lantbrukare står utan eget kapital eller en gård att överta.

Anja Thorsson, som är ordförande för LRF Skaraborgs ungdomsavdelning tror att så kallad milk sharing kan vara en väg till eget företagande. Milk sharing är något som tillämpas i till exempel Danmark och fungerar bra där, säger hon.

– Där jobbar man sig till delar i det företag man ska jobba i. Man bygger upp ett kapital, ett ägande, i just det företaget.

Start för nya i branschen
Det här kan vara ett sätt för unga lantbrukare som saknar en rejäl grundplåt till sitt företagande att komma igång, tror hon.

– Man står där med två tomma händer och kan ändå bygga upp någonting, trots att man inte har en gård i ryggen, pengar eller rika föräldrar. Ute på marknaden i dag har man annars inte en chans.

Motionen till måndagens regionstämma hoppas Anja Thorsson ska väcka tankarna på hur unga lantbrukare kan få en bra start i branschen. Hon förstår att förändringen inte är gjord över en natt, men hon hoppas att LRF hörsammar de yngre medlemmarnas förslag på nya vägar in i lantbruket.

Framtidstro bland de unga
Hon berättar att framtidstron är stor bland den nya generationen lantbrukare, även om de ungas syn på jobbet skiljer sig från den äldre generationens.

– De unga är ju företagare och entreprenörer, mer än att de har ett liv som bönder, om man säger så. Såklart känner man sig som bonde också, men man känner sig mer som en företagare!

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".