Politikern Viola Lindén kan inte längre läsa vanlig text. Foto: Sandra Nergaard-Petersen/SR Skaraborg.
Skaraborg

Handlingar ska punktas

Skaraborgska kommuner måste innan året är slut göra all offentlig verksamhet tillgänglig för alla. Det innebär bland annat att synskadade politiker ska kunna få handlingar de kan läsa.

– Det har varit ett problem ända sedan min syn blev så dålig att jag inte kunde läsa vanlig text, säger Viola Lindén som har nedsatt syn och sitter i socialnämnden i Skövde.

– Jag tror att många dragit sig för att bli politiker eftersom de trott att de inte ska få samma handlingar som andra och därför inte kan sätta sig in de olika frågorna.

Tillgänglighetens år
I år är det tillgänglighetens år, vilket innebär att kommunerna har året ut på sig att göra alla offentliga lokaler tillgängliga för människor med funktionsnedsättning.

Även det politiska livet ska vara tillgängligt för alla. Viola Lindén tror att det är många som räds att ge sig in i politiken på grund av sitt handikapp och Viola Lindén menar att det är viktigt att veta sina rättigheter.

Alla har rätt
Det är bra att man veta att man oavsett funktionsnedsättning har rätt att vara fullt delaktig i vårt samhälle, säger Viola Lindén.

– Det handlar om alla människors lika värde.

Sandra Neergaard-Petersen
sandra.neergaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".