Kungapilot har blivit avstängd

En av de piloter som har flugit medlemmar ur kungahuset, ministrar och försvarsledningen har blivit avstängd från vidare tjänstgöring. Nu ska chefen på F7 i Såtenäs avgöra om piloten ska anmälas.

Mannen stängdes av efter att det visat sig att han under ungefär ett decenium misskött sina obligatoriska läkarkontroller, och därför varit medicinskt underkänd för att flyga.

Det hela uppdagades efter en utredning som gjordes efter en mindre brand på en resa från Saudiarabien i februari med handelsminister Ewa Björling.

Det upptäcktes då att piloten hade struntat i en läkarkontroll, och vid fortsatta kontroller fann Försvarsmakten att mannen slarvat med läkarkontroller under 10 års tid.

F7 ansvarar för transporterna
F7 i Sotenäs har ansvar för den typen av transporter mannen flyger. Chefen där får nu avgöra om piloten ska anmälas till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd.

– Det är ett fel begånget på individnivå. Det är naturligtvis inte bra för individen själv, för F7 eller Försvarsmakten, säger Henrik Gebhardt, informationschef vid Skaraborgs flygflottilj F7 i Sotenäs.

Försvarsmakten vill inte berätta var mannen kommer ifrån. Han tjänstgjorde vid transport- och specialflygenheten i Bromma, och har transporterat kungligheter och ministrar.

Brister i ledningen och oklara ansvarsförhållanden är förklaringen till att pilotens läkarintyg inte kontrollerats, enligt Försvarsmakten som nu stänger av piloten från vidare flygning.

– Vår flottiljchef Ingela Mathiason avgör om piloten ska anmälas till personalens personalansvarsnämnd, som i sin tur arbetar vidare med frågan. Deras utredning kan jag inte föregå, säger Henrik Gebhardt.

Jacob Hanberger
jacob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".