Barbro Westerholm vill ha tydligare riktlinjer för vården av obotligt sjuka. Foto: Dan Hansson/Scanpix

Vill ha valfrihet för svårt sjuka

Efter att en kvinna bett Socialstyrelsen om att få dö har frågan om legaliserad dödshjälp blivit aktuell. Folkpartisten Barbro Westerholm tycker att varje patient själv ska ha rätten att välja om man vill avsluta sitt liv.

Debatten om rätten att få avsluta sitt liv satte fart efter att en totalförlamad kvinna skrivit till Socialstyrelsen och vädjat om att få dö.

Folkpartisten Barbro Westerholm sitter i Statens medicinsk-etiska råd. Idag deltog hon i ett seminarium vid SLU i Skara om vård i livets slutskede. Hon anser att varje patient ska ha rätt att själv välja att avsluta livet.

– Det är oerhört viktigt att man får välja hur man vill leva sitt liv ända till den sista dagen.

Vill ha tydligare riktlinjer
Barbro Westerholm och det medicinsk-etiska rådet vill att Socialstyrelsen ska bli tydligare i sina riktlinjer när det gäller obotligt sjuka och deras slutskede i livet.

Hon säger att ett sätt att förenkla både för vården och anhöriga är att man upprättar ett så kallat livstestamente, eller vårddirektiv, där man skriver ner hur man vill ha det mot slutet av livet, om man befarar att hamna i en situation där man inte själv kan berätta.

- Till exempel om man har fått en stroke och har blivit helt medvetslös. Då finns det många som vill ha skrivt ner att "Ge mig bara god omvårdnad, försök inte med några intensiva insatser".

I den situationen kan ett vårddirektiv vara till stöd för läkare och annan personal, menar Barbro Westerholm, men också för anhöriga som ställs inför frågan om man skasätta in intensivvård eller inte.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".