Anders Frankenberg och Anna Brinning vill sälja synhjälpmedel till kommunerna. Foto: Sandra Nergaard-Petersen/SR Skaraborg.
Falköping

Företag vill väcka kommunerna

Trots att det kan vara svårt för synskadade att engagera sig politiskt på grund av svårigheterna att läsa dokumenten så är kommunerna dåliga på att köpa in de hjälpmedel som finns, menar försäljare.

Anna Brinning, säljare på företaget Dolphin i Falköping har inte har lyckats få kontakt med Skaraborgs kommuner för att sälja företagets hjälpmedel. Priset och att det är för många kockar i soppan kan vara en av förklaringarna.

– Det är en svår väg in i kommunerna eftersom det är olika nämnder och förvaltningar som alla  har ansvar för varsin liten del.

Kommunerna hänger inte med
Företaget tillverkar tekniska hjälpmedel som säljs över hela Norden, men i Skaraborg har det varit svårt att få kontakt med kommunerna. Anna Brinning tror att det dels kan handla om att kommunerna inte har hängt med i den snabba tekniska utvecklingen, men också att det är en ekonomisk fråga.

Men det finns lösningar för allt, enligt företaget som naturligtvis är intresserade av att sälja.

--  Det finns möjlighet att både köpa och prenumerera på våra varor. Kommunerna kan ju välja ut att köpa programvaran bara till de verksamheter som behöver den, säger Anna Brinning.

Gör text till ljud
Företaget tillverkar bland annat redskap för att göra om texter till ljud, inscannade från papper eller förstorat och uppläst.

I år är det tillgänglighetsåret och Anna Brinning hoppas att kommunerna nu när det ställs högre krav på dem, ska få upp ögonen för de hjälpmedel som faktiskt finns.

– Vi hoppas ju naturligtvis på att vi får lättare att nå ut med den här typen av produkter.      

Sandra Neergaard-Petersen
sandra.neergaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".