Domstolar kräver mer teknisk bevisning. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg.
Skaraborg

"Höjda beviskrav ger fler frikända"

Domstolarna ställer högre krav på polisen. Istället för att ta hänsyn till människors berättelser i förhör, kräver domstolarna allt oftare mer teknisk bevisning.

Både poliser och advokater vittnar nu om att domstolarnas krav på bevisning skärpts. De högre kraven är något som chefen för Länskriminalen Lars Johansson tror kan vara en omedveten påverkan från TV-serier som till exempel CSI.

– De tror att vi kan få fram DNA och annan teknisk bevisning lika snabbt som de gör i TV, säger chefen för länskriminalen i Skövde, Lars Johansson.

– Domstolarna lägger idag liten vikt vid gammalt hederligt polisarbete och förhör, och ställer i stället ofta orimliga krav på teknisk bevisning, fortsätter han.

Förändrade förutsättningar
Enligt länskriminalens chef i Skövde, Lars Johansson, så har förutsättningarna för polisarbete förändrats den senaste tiden. Domstolarna lägger i dag sällan någon vikt vid vad som sagts i förhör, utan är bara intresserade av till exempel DNA-spår. Något som inte alltid finns.

Vill inte spekulera
Flera uppmärksammade mordutredningar har den senaste tiden utmynnat i antiklimax i Skaraborgs tingsrätter. Men Lars Johansson är försiktig med att dra några långtgående slutsatser. Han vill helst slippa att spekulera i om den senaste tidens motgångar för åklagarsidan är ett resultat av de höjda kraven på tekniska bevis, eller inte.

– Det vill jag inte spekulera i. Jag vet inte hur jag ska uttrycka mig, men det är mer fokus på teknisk bevisning än det varit tidigare.

Advokat går längre
Advokaten Staffan Uvabeck håller med Lars Johansson, om att det skett en glidning mot större krav på teknisk bevisning, även om han inte tror att det beror på att domstolarna influerats av TV-program. Han är säker på att det blivit svårare att nå en fällande dom, om den tekniska bevisningen inte är omfattande.

– Jag har försvarat i ett våldtäktsmål där rätten hänvisade till två fall i högsta domstolen, som säger att det behövs en omfattande teknisk bevisning. De två rättsfallen har lett till en ändring. Jag tror inte min klient hade friats för ett år sedan, säger han.

– Men för min del tycker jag att det är positivt.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Tomas Ek
tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista